Az Angel Wedding az érzelemdús polgári szertartás záloga

2021.07.12

Szabó Szilvia a saját esküvője szervezése közben tapasztalta meg, hogy a legtöbb kompromisszumot a polgári szertartás kapcsán kell kötnie a pároknak.

Bár ennek már több mint egy évtizede, szertartásvezetőként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nektek már, - ellentétben vele - ne kelljen lemondanotok semmiről, és olyan ceremóniát kapjatok viszont, ahol a beszédek, a szertartáselemek, a helyszín, sőt még a napszak is benneteket tükröz.

EC: Mikor kezdtél esküvői szertartásvezetéssel foglalkozni? Mi fogott meg ebben a hivatásban?
Szilvia: 2018 óta foglalkozok esküvői szertartások vezetésével. Igazából egy véletlennek köszönhetem, hogy erre sodort az élet, aminek nagyon örülök, mert imádom azt a hangulatot és pezsgést, amit egy-egy szertartás tud nyújtani. Hiszem, hogy minden párnak megvan a hozzá tökéletesen illő szertartásvezetője, és ez fordítva is igaz, így ennek a hivatásnak köszönhetően csodálatos embereket ismerhetek meg. Megtiszteltetés számomra, amikor engem választanak ki arra, hogy életük egyik legfontosabb és legboldogabb eseményét levezessem, ezért mindig hosszasan készülök a szertartásokra. Imádom a történeteket, amiket megosztanak velem, jó olvasni és velük együtt újra átélni a megismerkedés és a lánykérés pillanatait.

EC: Tizenötévvel ezelőtt álltál oltárhoz. Hogyan emlékszel vissza a nagy napodra? Mennyit változott azóta a polgári szertartások menete?
Szilvia: Nagyon boldogan emlékszem vissza az esküvőnk napjára, mert tökéletesre sikerült annak ellenére, hogy pont a szertartásunkkal kapcsolatban kellett kompromisszumot kötnünk, hiszen nem a vacsora helyszínén, hanem a polgármesteri hivatalban esküdtünk. Akkoriban még nem volt lehetőség arra, hogy a polgári esketés után egy szertartásvezetővel a helyszínen is megerősítsük a fogadalmunkat. Ezt a fogalmat akkor még nem is ismertük, a külső helyszíni esketés pedig nagyon bonyolult volt. Azóta már sokkal több lehetősége van a pároknak a szertartást érintően, nem annyira kötöttek a lehetőségek, egy szertartásvezető segítségével bármilyen megálmodott esküvői szertartás megvalósítható. Az álomból valóság lehet!

EC: Milyen trendek uralkodnak most a ceremóniákon? Egyáltalán léteznek-e trendek ezen a téren?
Szilvia: Leginkább az érzékelhető jelenleg, hogy a párok szeretnének egyedi és megismételhetetlen szertartást, amit maximálisan megértek és támogatok is, igyekszem ebben a lehető legjobb partnerük lenni. Legyen akár egy tradicionális vagy extrém helyszín, ez az igény nem túlzás, hiszen minden pár egyszeri egységet alkot, ami alapján már meg is tudjuk alkotni azt a bizonyos egyediséget. Mindig igyekszem a lehető legjobban megismerni őket és úgy felépíteni a szertartást, hogy ők komfortosan érezzék magukat benne, és igazán emlékezetes legyen a nagy nap.

EC: Milyen esküvőt kapnak a párok, ha téged választanak szertartásvezetőnek?
Szilvia: Szertartásvezetőként célom, hogy olyan szertartással lepjem meg a hozzám érkező párokat, amilyent életük nagy napjára megálmodtak, ami őket hűen tükrözi. Amikor megkeresés érkezik egy pár részéről, az első lépés az, hogy egy személyes találkozó alkalmával megismerjük egymást. Azért tartom ezt nagyon fontosnak, mert hiszek benne, hogy az életben a jó dolgok akkor születnek, amikor a megfelelő emberekkel vagyunk körülvéve, és ehhez kell az a bizonyos plusz, amitől kerek egésszé válunk. Ők életük egyik legfontosabb eseményét bízzák rám, így kötelességem, hogy azon a napon a lehető legjobb és legtökéletesebb polgári szertartást varázsoljam eléjük.

EC: Hogyan zajlik a nagy nap a te vezényletedben?
Szilvia: Az előzetes egyeztetések alkalmával megbeszéljük a részleteket, a szertás helyszínét és pontos időpontját. A szertartás előtt minimum egy órával érkezek a helyszínre, ahol egyeztetem még az utolsó részleteket a megfelelő szolgáltatókkal, amennyiben felkérte őket a pár (ceremóniamester, hangosítás, szertartásvezető, stb.), valamint ellenőrzöm, hogy a szertartáshoz szükséges eszközök ott vannak-e a helyszínen. Minden szertartásomhoz egyedi, a párra szabott szöveget írok. Igyekszem belecsempészni az érzelmi hullámvasút minden elemét, szeretem, ha vannak örömkönnyek, de azt még jobban, amikor együtt tudunk nevetni a szertartás alkalmával. Szerintem ezek az érzelmek jól megférnek egymás mellett, és szeretem kimozgatni az embereket a szokásos, megszokott sablonokból.

EC: Különleges kéréseknek is eleget teszel?
Szilvia: Természetesen! Nem riadok vissza a kihívásoktól, sőt, inkább azt mondhatom, hogy nagyon szeretem őket, mert engem is inspirálnak. Volt már olyan esküvő, ahol a helyszín a covid-nak köszönhetően még a nagy napon is változott, így végül egy erdő közepén celebráltam az esküvői szertartást. Most pedig hamarosan, egy igazán extrém helyszínen tartjuk majd az esketést, a Nyakas-kő teteje lesz a szertartás helyszíne, ami kicsit sem mondható szokásosnak. Ilyenkor úgy készülök, hogy minden körülményhez igazodni tudjak, ruhát és cipőt úgy választok, hogy a helyszínhez maximálisan passzoljon.

EC: Hol vállalsz felkéréseket?
Szilvia: Mobilis vagyok, így az ország bármely pontján vállalok felkéréseket, szívesen utazok, nem probléma az autózás. Egy napra csak egy esküvőt vállalok, mert úgy gondolom, hogy minden pár megérdemli a maximális figyelmet, így nem kell rohannom se előtte, se utána, az a nap mindig kizárólag az aktuális páromról szól. Nagy vágyam, hogy egyszer tengerparton is tarthassak majd szertartást, remélem, hogy hamarosan az egyik hozzám érkező páros meglep egy ilyen kéréssel.

Forrás: Esküvő Classic Online

Az eredeti cikket itt tekintheti meg